PHO POLIEVKA

PHO POLIEVKA

viet. phở

Kto nepozná našu vietnamskú tradičnú PHO [čítaj fo] polievku? Polievka, ktorá zahreje na duši a je liekom na takmer všetko? Vedeli Ste, že vietnamskú PHO polievku si vychutnávajú Vietnamci už na raňajky? A čo to vlastne je?

PHO polievka je silný vývar z mäsa a kostí. Silný preto, pretože vývar sa robí poctivých 10 hodín! Najznámejšie druhy sú PHO BO – polievka s hovädzím mäsom a PHO GA – polievka s kuracím mäsom. Všeobecne má hovädzia polievka PHO BO výraznejšiu chuť ako kuracia, avšak obľúbené sú obe. Súčasťou polievky sú široké ryžové rezance, ktoré sa nazývajú PHO, a teda odtiaľ pochádza názov polievky.

A aké sú ingrediencie? Porcia pre 4 osoby

Ingrediencie:

300 g mäsa na hovädzí vývar (ideálne kosti), 400 g hovädzieho mäsa do polievky (my v SAKURE používame falošnú sviečkovú), 3 hviezdy badiánu (na 1 l vývaru 1 kus), celé čierne korenie, 1ks anízu, 1 ks celej škorice, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 50 g zázvoru, 15 g soli, 50 g trstinového cukru, 1 lyžica rybacej omáčky, čili paprička a citrón/limetka podľa chuti – máme potravinový balíček v prípade záumu! V prípade PHO GA polievky stačí len zameniť hovädzie mäso za kuracie. 🙂

Príprava:

1. Mäso do polievky očistite a uložte do mrazničky, aby sa vám potom lepšie krájalo na tenké plátky.

2. Hovädzie mäso na vývar a morkovú kosť, umytú a prekrojenú cibuľu na 1/2 (môže byť aj so šupkou), badián, škoricu, zázvor nakrájaný na plátky a klinček spoločne pečte v rúre na vyhriatej na 270°C cca 10 minút. Zelenina a korenie vďaka tomu uvoľní chuť aj vôňu. Môžete všetko miesto pečenia v rúre osmažiť na panvici.

3. Potom pridajte soľ, cukor, rybaciu omáčku, podlejte všetko vodou a nechajte minimálne 2 hodiny tiahnuť na miernom plameni. Čím dlhšie, tým bude vývar silnejší a budete mať krajšiu farbu. Na začiatku zbierajte penu, aby ste vývar zbavili nečistôt. Čím dlhšie vývar varíte, tým viac ho musíte podlievať vodou.

4. Až bude vývar hotový, sceďte ho a dochuťte soľou a čiernym korením.

5. Vychladnuté mäso do polievky nakrájajte na čo najtenšie plátky. Mäso nakrájajte vždy cez vlákna.

6. Ryžové rezance pripravte podľa návodu na obale a pred podávaním sceďte.

7. Bylinky nasekajte bez stonky. Jarnú cibuľku, červenú cibuľu a chilli papričky nakrájajte na jemno.

8. Na dno misky dajte obe cibuľky, chilli papričky a nakrájané strúčiky cesnaku podľa chuti, ryžové rezance, bylinky a plátky mäsa. Všetko prelejte horúcim vývarom a dochuťte šťavou z limetky.

Dobrú chuť Vám prajeme!

Potravinový „PHO“ balíček dostať aj u nás v SAKURA RESTAURANT, viď sekciu „potravinové balíčky“. 🙂